Johan de Witt en Frankrijk verschenen

 

Op 14 september is de bundel Johan de Witt en Frankrijk verschenen. Deze publicatie is verzorgd door het Johan de Witt projectteam (Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis) als vervolg op de bundel Johan de Witt en Engeland en bevat een bloemlezing van vijfentwintig smaakmakende brieven over de relatie van de raadpensionaris van Holland met Frankrijk. De brieven zijn voorzien van transcripties en hertalingen, waarbij Jean-Marc van Tol – gastonderzoeker bij het project en uitgever van de bundel – pakkende illustraties heeft gemaakt.

De bundel besteedt aandacht aan De Witts contacten met de groten uit zijn tijd, zoals Lodewijk XIV, Willem III en legerleider Turenne, en ook brieven van diplomaten zoals Godefroi d’Estrades, François de Lisola en Coenraad van Beuningen zijn opgenomen. Behalve over politiek en oorlogvoering bevat het boek thema’s als wetenschap (Christiaan Huygens), familiezaken (dochter Anna de Witt) en cultuur (de grand tour van de gebroeders de Witt door Frankrijk). Ook is er een speciaal hoofdstuk gewijd aan de manier waarop brieven werden gevouwen en verstuurd.

Zie voor meer informatie de projectwebsite: http://resources.huygens.knaw.nl/BriefwisselingJohandeWitt

Tegelijkertijd worden de ca. 35.000 brieven van en aan De Witt in samenwerking met het Nationaal Archief gedigitaliseerd en gepubliceerd bij Early Modern Letters Online (EMLO – een project van Cultures of Knowledge, onderdeel van Oxford University en de Bodleian Library). Momenteel staan van De Witts correspondentie reeds 8.500 brieven online, inclusief de brieven die met Frankrijk te maken hebben.

Van de in 2019 gepubliceerde bundel Johan de Witt en Engeland is tegelijkertijd een herdruk verschenen.

[14-09-20]